Selasa, 18 Mei 2010

Facebook Like button For Blogspot

Ok... bagi melunaskan janji kepada peminat yg ingin melakukan button like dari facebook di blog2 mereka... harini.. captain telah mencuri masa sedikit untuk menyiapkan tutorial ini... So klu ada mana2 yg x faham.. bleh la ajukan komen di dalam ruang komen ya.. selamat mencuba....

Step 1
Copy code ni :-


<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>



apa2 hal... korang backup dulu layout korang yaa...
Kemudian pergi ke Layout----> Edit html
Sebelum tu.. korang tick dekat Expand Widget Templates box.



Step 2: Option 1


Cari coding ini :-

<div class='post-header-line-1'/>

paste kan code yang korang telah copy masa di Step 1 tadi... Selepas code ini



Step 2: Option 2

p/s: skip step ni klu korang dapat buat Step 2: Option 1
bagi mereka yg x jumpa coding seperti diatas ini... sila cari coding ini:-

<data:post.body/>

paste kan code yang korang telah copy masa di Step 1 tadi... Sebelum code ini

Step 3
Selepas selesai... tekan Save Template.... kemudian blehla tgok jadi atau tidak... ok...



Step 4: Option Bagi advance user

p/s: korang bleh skip step ni klu malas nak edit..

korang bleh modified some of the code untuk nampak kelainan sket....

<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>

ok first pada like
command ni akan menukarkan apa yg tertulis pada button like korang.. korang bleh tukar like kepada suka ke... love ke.. apa2 laa kan...

second pada
arial
yang ni akan menukarkan font.. korang bleh tukar kepada font di bawah:-


lucida+grande
segoe+ui
tahoma
trebuchet+ms
verdana

ketiga pada light
di sini pula akan control theme colour pada button like korang
ada 3 theme :-

light
evil

dark

So... pandai2 korang la nak customize camner... ikut kreativiti masing2... btw.. gud luck dan selamat mencuba... i likeeee...hehe

16 comments:

dunspeak♥ berkata...

wow..leh try nieh =)

Pensel Kontot berkata...

menarik...tp xde FB lah

captain88 berkata...

@dunspeak♥ - selamat mencuba

captain88 berkata...

@Pensel Kontot - xperlukan account FB pon... ini untuk korang punya reader.. klu diaorang ada FB nak share artikel dari blog kamu...kann.. bleh guna application ni...

Yuni Aisyah berkata...

baiknya captain nak berkongsi kepandaian..hehe

captain88 berkata...

@Yuni Aisyah - hehe... ada la sket2...hakhak

sweet_teddy:) berkata...

ohh baru tau :)

captain88 berkata...

@sweet_teddy:) - bagus2... cepat anak2 murid captain ni menangkap...

ila-ali berkata...

dah try...jadiklah..tenkiu2

ila-ali berkata...

button share lak mcmana ek?

ellis suriyani berkata...

datin dtg mlawat balek..hehehe

captain88 berkata...

@ila-ali - good2... anak2 murid captain mmg bijak2... nice try...

nak button share plak eh?? nnt ada masa captain buat...

captain88 berkata...

@ellis suriyani - haii datin... sorang je ke?? datuk x ikut sekali>

Saiedah Syamielah berkata...

waa nk cube la..^^, thnks

captain88 berkata...

@Saiedah Syamielah - u r welcome.. and selamat mencuba

acap berkata...

x jadi puun captain